Telefon

20/ 203-9993

Nyerges Zsolt

zsolti6791@freemail.hu

Telephely : 6758 Röszke II. körzet tanya 114.

2007. Augusztus 17-20. között a Mars téri Gábor Dénes Szakközépiskolában, megrendezésre került Díszmadár kiállításról. Mint kiállító, pár soros beszámolómat remélem szívesen olvassák a honlapunkat meglátogató érdeklődők. Augusztus 17- én 14 órai kezdettel megnyitotta kapuit a kiállítás Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, majd Dudás János és Vas Sándor kedves szavai kíséretében. Kevesebb kiállítóval és sajnos ebből kifolyólag kisebb létszámú madársereglettel nyitotta meg kapuit. De színvonala igazán nem maradt el az elmúlt évekétől. Az idei kiállításra 68 kiállító hozta el féltve, és nagy szaktudással tenyésztett madarait. A látogatók sok szép és színes papagájt, kanárit, egzótákat láthattak. A színpompás tollas és tenyésztők által nagy gondossággal, és nem utolsósorban szeretettel tenyésztett kedvenceink közül egy párat képekkel színesítve, bemutatok.

Nagy papagájok – Kékhátú arák: (Ara ararauna)

       Melyek K-Panamától Kelet felé D-Venezuelán át, Brazília, Bolíviára és Paraguayra kiterjed, valószínűleg Argentína északi részén is fellelhető. Nagy érdeklődést keltettek a látgatók körében, főleg mikor fiatal gazdájuk a 80cm nagyságú papagájok volierébe lépve dió, zöldségek, és gyümölcsökkel kézből etette őket. 

Makao: (Ara macao) és a Barnahomlokú ara: (Ara severa)

       A Makaók Dél Amerika- legészakibb vidékétől le egészen Bolíviáig élnek. Paraguayban talán még Argentínában is előfordulnak. Fiatalként beszerzett madarak igen szelídekké válnak. A Barnahomlokú Ara kisebb termetéről felismerhető, élőhelye Dél Amerika,  Panama és Tűzföld.

Jákópapagáj vagy más néven szürkepapagáj: (Psittacus erithacus)

       Délkelet-elefántcsontparttól folytatólag, kelet felé Nyugat-Kenyáig és dél felé Észak-Angoláig, Dél-kongóig és Északnyugat-Tansaniáig, ezen kívül Fernando Poo és Principe szigetén élnek. Ismert még egy izolált populáció a Kilimanjaro környékén. A 33 cm hosszú papagáj, beszédkészség tekintetében kimagasló. Igazi társa az embernek.

Jendaya aratinga                                                    

        Középtermetű, Brazíliából származó 30 cm  nagyságú igen kedves, de hangos madár. Viszont gyönyörű színpompás, mutatós papagáj.

Kis Sándor-papagáj: (Psittacula krameri) és Nagy Sándor-papagáj: (Psittacula eupatria)

       Kis Sándor 40 cm hosszú kecses madár. Élőhelye: Nyugat-Afrika parti sávjától kezdve Kelet-Szudánig terjed, de a Nairobi Nemzeti Parkban is látható. Gondozójuktól elrepült példányok önállóan élnek Wiesbadenben, Triesztben és Barcelonában is. Az indiai uralkodók kedvelt madara volt. Nagy Sándor 58 cm hosszú.   Élőhelye: Srí Lanka, Kelet-Pakisztán, Nyugat-Afganisztán, Banglades, Hátsó-India északi és középső sávja, és az Andaman-szigeteken is honos. Gondozójához szorosan kötődik. Igazi barát.

 Rozellapapagáj: (Platycercus eximius)

      Délkelet-Ausztráliában honos, elterjedőben van Új-Zélandon a part menti és hegyvidéki (legfeljebb 1250 m), fákkal nem sűrűn borított területein. Gyakran látható a városok útjain, parkjaiban és családi házak kertjeiben, párban vagy kisebb csoportokba verődve. Ha kemény a tél, táplálékkal bővebben ellátott helyen 50-100 Rozellapapagáj is összeverődik. Röpte elég gyors, hullámzó jellegű, hangja kellemes és jellegzetes fémes csipogású; Közkedvelt madár.