Telefon

20/ 203-9993

Nyerges Zsolt

zsolti6791@freemail.hu

Telephely : 6758 Röszke II. körzet tanya 114.

A madarak osztályának papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a papagájfélék (Psittacidae) családjába és az újvilágipapagáj-formák (Arinae) alcsaládjába tartozó faj.

Előheje: Brazília, Bolívia Paraguay és Argentína területén honos. Folyó melletti erdők, szavannák lakója. A fiatalok alapszíne változó árnyalatú, fejükön a kék és a sárga szín kevésbé érvényesül, íriszük sötétbarna.

Magassága 37cm. Szárnya: 22 cm. farka: 12,5 cm. Csőre: 3,1 cm. Alapszíne zöld, a tollak szegélye feketés, homloka és a kantár elülső része kék, míg hátulsó része, szemének környéke, fültájéka, torka és a pofatájék elülső része sárga – a kék és sárga színek arány nagy egyéni különbséget mutathat. A fejtető fehéres-sárga. Begye és combja változóan sárgás árnyalatú lehet. Szárnya éle vörös, esetleg néhány sárga tollal, a kézfedők sötétzöldek, az evezők zöldek, csúcsi részeik violakékek, az első öt karevező bázisa vörös, a külső nagy szárnyfedők szegélye sárgászöld, az evezők alsó felülete kékeszöld, az alsó szárnyfedők zöldek. Farka csúcsi része zöld, a felső és alsó farkfedők sárgászöldek, a külső tollak bázisán vörös folt, a két szélső toll külső zászloján világoskék szegély van. Írisze narancsszínű (a hímnél sárgás), szemgyűrűje fehér, lába szürke.

Alfaja: Az A. a. xanthopteryx, homlokán a kék szín türkiz árnyalatú, szárny éle és a kis szárnyfedők sárgák, vörös nyomokkal. Élőhelye: Bolívia északi és keleti része, a Mato Grosso délkeleti része, Paraguay és Észak-Argentína. Kisebb csapatokban, a lombkorona szinten, magokkal, gyümölcsökkel, és virágokkal táplálkozik. Mezőgazdasági területen károkat okozhat. Költési időszaka október és március közé tehető, fák odvaiba fészkel. Tartása: tágas kalitkában, ill. volierben. A téli hónapokban fűtött helyiséget igényel. Lakásban tartva gyorsan megszelídül, vállra száll. Kitűnő hang és beszédutánzó.
Fészekalja 3-5 tojásból áll, melyen a tojó 26 napig kotlik. A fiókák kirepülési ideje 60 nap.

 A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.