Telefon

20/ 203-9993

Nyerges Zsolt

zsolti6791@freemail.hu

Telephely : 6758 Röszke II. körzet tanya 114.

Hamarosan itt a zord tél. A fagyos időjárás beköszöntével a madaraknak szükségük van az emberi gondoskodásra, etetésre, és itatásra is, mivel ilyenkor nehezen találnak vizet és élelmet a természetben. Ez nem csak a lakot területeken fontos, hanem a városok zajától távol élő madaraknak is. Természetesen nem elég az állatokat sajnálni, hanem bizony cselekednünk is kell! A madáretetés fantasztikus élmény: akár néhány centire az ablaküvegtől megfigyelhetők a cinegék, feketerigók, verebek s társaik.

Fotó: Tráj Gyula mme  
Nagyon fontos! ha elkezdtük a madarak etetését, azt kora tavaszig ne haddjuk abba!
 Az erkélyekre, ablakokba, házak melletti fákra és kertekbe, parkokba kitett, madáretetőhöz szoktatott madarak számítanak az eleségre, különösen a havas hónapokban, mivel olyankor igen nehezen találnak más táplálékot. Ha az etetést rendszertelenül végezzük, vagy abbahagyjuk, könnyen pusztulásukat okozhatjuk. Sajnos nem lehet megoldani, hogy télen ne fagyjon be a tálkában kitett víz. Ezért sűrűn cseréljük! Csak a fagyok beállta után november végén, december elején kell elkezdeni az etetést, és amíg tart a fagyos, havas idő addig etessünk. Tavasztól már nem szabad etetni, mert ezzel elvonhatjuk a madarakat a rovarfogyasztástól, pedig fiókanevelés idején még a magevők is általában ízeltlábúakkal etetnek. Ha ilyenkor a könnyebben megszerezhető napraforgóval tömik meg fiókáikat, azok akár el is pusztulhatnak tőle.


Fotó: Tengelicék, Tasnádi László mme
Ha a hideg beköszönt, zord és csípős hajnalaival, de legkésőbb a hó leesésével kezdjük el etetni a kerti és a városi madarainkat.  Magvakkal fénymag, kender, tökmag, köles és napraforgómag, mogyoró kiválóan megfelel, és a díszállat kereskedésekben kapható magkeverékek is. Lehetőség szerint mindig lógassunk ki almát, kukacos dió félbetört héjában, szalonnát, szalonnabőrkét, ( mossuk le a sót, meleg folyóvízben, de 1- 2 napra ki is áztathatjuk) . A madarak számára a konyhában megmaradt élelem is megfelel. ( alma, sárgarépa, sajt, mazsola, túró, diótörmelék, húsdarabka (nem romlott!), szalámi, kolbász darabkák, melyek megszáradva esetleg kidobásra kerülnének.
Kenyérmorzsát és kenyérdarabkákat azonban ne adjunk a madaraknak, mert az a nedvességtől megsavanyodik, a madarak felpuffadhatnak tőle, és bélgyulladást kaphatnak, és ez elhullásukhoz vezethet. Esetleg zsírban kissé átsütve adhatjuk a kenyeret a madaraknak. Az átsütés azért fontos, mert így nem veszi magába a téli nedvességet a kenyér.
Marhafaggyúba kevert magokból álló gombóc, amit műanyaghálóba kötnek, ezt egy kis drót darabbal felköthetjük nekik. A boltokban szinte mindenütt megtalálható.
Rovarevőkre is gondolnunk kel. Aki nem fél az izgő-mozgó  kukacoktól, az kedveskedhet az állatkereskedésekben kapható élőeleségekkel is, mint a lisztkukac. A kukacokat én magasabb és sima falú műanyag edénykébe rakom ki. Ugyan is abból nem tudnak kimászni, viszont a madarak szépen meg tudnak állni a vastagabb szélén vagy bele ugorva zavartalanul megehetik. Ezek nem nagy összegekbe kerülnek és bizonyára a madár sereglet, ami látványukkal megjutalmaz bennünket, ez minden ráfordítót kiadásáért kárpótol. 
Köles koszorú
Vastagabb drótból készítsünk egy fogó segítségével egy kör alakú koszorút. De fűből vagy ágból készült kész koszorú alapot is vásárolhatunk, melyeket virágüzletekben vagy virágkötészeti és barkács boltokban beszerezhetünk. A fürtös köleseket jó sűrűn kötözzük a dróthuzal köré rafiaszalag vagy vékony spárga segítségével. A koszorúra vékonyabb drótból készítsünk egy kis akasztót. 
A konyhai műanyag süteményesformák közül válasszuk ki a csillag alakút (de bármilyen más alakú süteményesforma is megfelel, de akár két végénél felnyitott alacsonyabb konzerv doboz is megfelel erre a célra). Egy tálcára terítsünk szűtőpapírt, majd erre helyezzük rá a formákat, és körülbelül a háromnegyedéig töltsük fel őket köles maggal, majd öntsük rá az olvasztott faggyút. A formákat hagyjuk kihűlni, de még mielőtt teljesen megdermedne a faggyúba, helyezzünk el egy zsinórt a felakasztás céljából.  Ha már nem kellenek a formák másra akár gáz lángjában felmelegített tűvel vagy drót darabbal kiszúrhatjuk a formákat, konzerv dobozokat szög és kalapács segítségével ki is lukaszthatjuk, de át is fűzhetünk rajtuk egy kis zsineget, hogy felfüggeszthessük őket a fa ágaira vagy az ablakba, erkélyre.
Én nem öntöm ki a madarak etetéséből megmaradt  maghulladékot, mert igen csak pocsékolnak a kalitkában nevelkedett madarak, sőt még időnként válogatnak is a magkeverékekben így sok veszendőbe menne. Én ezeket a maradékokat összegyűjtöm, szeles időben keresek egy olyan helyet, ahol nem baj a szél által szétvitt maghéj és kiszelelem, s majd megtisztult magvakat zsákba elrakom.( Műanyag nem jó mert bedohosodik bennük a mag) Mire eljön a téli etetés ideje, igen csak sok mag összegyűlik így. A süteményekről leeső süteményszélek, igen finom csemegék vadmadaraink számára is. Zsírból, olvasztott marhafaggyú, magvakból, tepertő maradékból ,szalámi, kolbász, sajt, mazsola maradékból madárkalácsot készíthetünk, melyet műanyag pohárba, vagy lapos oldalú Kb. 10 cm átmérőjű tálkába préselve kilógathatunk. Főleg cinkefélék részére. Csüngve, hintázva örömmel csipegetik majd.

Fotó: Vasuta Gábor mme
A más dolgunk már nincs csak annyi, hogy munkánk gyümölcsét élvezzük. Etetőnkben leghamarabb verebeket láthatunk majd, összetéveszthetetlen nagy csivitelés, hangzavar közepette. De általában több cinegefaj is pl: széncinege, kékcinege és barátcinege lelkes látogatója lesz majd a bőség asztalának, Sokszor feketerigó, vadgerle is felbukkan. Hozzám évekig vissza járt egy sérült lábú és szárnyú párocska. Már tudták mikor megyek etetni a madaraimat, mert az erkély párkányon izgatottan szaladoztak fel, alá mikor megláttak. Erdők, parkok, környékén megjelenik a vörösbegy a csuszka, a nagy fakopáncs, épp az elmúlt napokban láttam egyet sürgölődve, kopogtatta a ház melletti fa kopaszodó ágait. A zöldike, a meggyvágó, őszapó, vörösbegy az erdei pinty  a fenyőpinty, no meg a  feketerigó. A távolabbi fákon néha egy-egy harkály is feltűnik. Éjszakánként még a bagoly, kuvik is hallatja hangját. Célszerű két oldalról zártabb etetőt  használni. Így nem szóródnak ki a magvak, és a madarakat is védi a táplálkozás közben a metsző hidegtől. 
Fontos! Az etető kihelyezésénél ügyeljünk arra, hogy a macskák ne tudják megközelíteni. A hirtelen mozdulatokat nem szeretik a szabadban élő madarak, ezért ha meg akarjuk figyelni őket, csak nagyon lassan mozogjunk, és ne akarjunk túl közel menni hozzájuk, mert sajnálatunkra úgysem várnak meg minket.

De függöny mögül igen közelről tudjuk őket szemlélni. E néhány tanács amit most megosztottam, remélem segítség lesz a téli madáretetésben. Itt nincsenek szigorú szabályok.
Írta: Mészáros Ágnes