Telefon

06/70/422-6842

Elnök: Pintér Csaba

dozebau@gmail.com

Telephely : 6758 Röszke II. körzet tanya 114.

kiállítás oldal

XLII. Szegedi Nemzetközi Díszmadár kiállítás.

   2007. Augusztus 17-20. között a Mars téri Gábor Dénes Szakközépiskolában, megrendezésre került Díszmadár kiállításról. Mint kiállító, pár soros beszámolómat remélem szívesen olvassák a honlapunkat meglátogató érdeklődők. Augusztus 17- én 14 órai kezdettel megnyitotta kapuit a kiállítás Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, majd Dudás János és Vas Sándor kedves szavai kíséretében. Kevesebb kiállítóval és sajnos ebből kifolyólag kisebb létszámú madársereglettel nyitotta meg kapuit. De színvonala igazán nem maradt el az elmúlt évekétől. Az idei kiállításra 68 kiállító hozta el féltve, és nagy szaktudással tenyésztett madarait. A látogatók sok szép és színes papagájt, kanárit, egzótákat láthattak. A színpompás tollas és tenyésztők által nagy gondossággal, és nem utolsósorban szeretettel tenyésztett kedvenceink közül egy párat képekkel színesítve, bemutatok.

Kékhátú arák: (Ara ararauna)

Melyek K-Panamától Kelet felé D-Venezuelán át, Brazília, Bolíviára és Paraguayra kiterjed, valószínűleg Argentína északi részén is fellelhető. Nagy érdeklődést keltettek a látgatók körében, főleg mikor fiatal gazdájuk a 80cm nagyságú papagájok volierébe lépve dió, zöldségek, és gyümölcsökkel kézből etette őket. 

Makao: (Ara macao) és a Barnahomlokú ara: (Ara severa)

A Makaók Dél Amerika- legészakibb vidékétől le egészen Bolíviáig élnek. Paraguayban talán még Argentínában is előfordulnak. Fiatalként beszerzett madarak igen szelídekké válnak. A Barnahomlokú Ara kisebb termetéről felismerhető, élőhelye Dél Amerika,  Panama és Tűzföld.

Jákópapagáj vagy más néven szürkepapagáj: (Psittacus erithacus)

Délkelet-elefántcsontparttól folytatólag, kelet felé Nyugat-Kenyáig és dél felé Észak-Angoláig, Dél-kongóig és Északnyugat-Tansaniáig, ezen kívül Fernando Poo és Principe szigetén élnek. Ismert még egy izolált populáció a Kilimanjaro környékén. A 33 cm hosszú papagáj, beszédkészség tekintetében kimagasló. Igazi társa az embernek.

Jendaya aratinga

Középtermetű, Brazíliából származó 30 cm  nagyságú igen kedves, de hangos madár. Viszont gyönyörű színpompás, mutatós papagáj.

Kis Sándor-papagáj: (Psittacula krameri) és Nagy Sándor-papagáj: (Psittacula eupatria)

Kis Sándor 40 cm hosszú kecses madár. Élőhelye: Nyugat-Afrika parti sávjától kezdve Kelet-Szudánig terjed, de a Nairobi Nemzeti Parkban is látható. Gondozójuktól elrepült példányok önállóan élnek Wiesbadenben, Triesztben és Barcelonában is. Az indiai uralkodók kedvelt madara volt. Nagy Sándor 58 cm hosszú.   Élőhelye: Srí Lanka, Kelet-Pakisztán, Nyugat-Afganisztán, Banglades, Hátsó-India északi és középső sávja, és az Andaman-szigeteken is honos. Gondozójához szorosan kötődik. Igazi barát.

Rozellapapagáj: (Platycercus eximius)

Délkelet-Ausztráliában honos, elterjedőben van Új-Zélandon a part menti és hegyvidéki (legfeljebb 1250 m), fákkal nem sűrűn borított területein. Gyakran látható a városok útjain, parkjaiban és családi házak kertjeiben, párban vagy kisebb csoportokba verődve. Ha kemény a tél, táplálékkal bővebben ellátott helyen 50-100 Rozellapapagáj is összeverődik. Röpte elég gyors, hullámzó jellegű, hangja kellemes és jellegzetes fémes csipogásuk; Közkedvelt madár

.

Kecske-papagáj: (Cyanoramphus novaezelandiae)

Származási hely: Új-Zéland és a környező szigetek. Átlagos életkor: 6 – 10 év, 27 cm  méretű madár nagy mozgásigényű, ezért minél nagyobb helyet biztosítsunk számára! Szeret a földön mászkálni, kapirgálni. Érdekesnek mondható mekegő hangot ad, ami a kecske hangjához szinte megtévesztésig hasonló. Igen kedvelt egyszerű tartása miatt.

Nimfapapagáj: (Nymphicus hollandicus)

Rendkívül békés természetű, 33 cm hosszú, 80-100 testtömegű madár! Hamar megszelídül, sőt még szavakra is megtanítható. Ausztrália belseje összefüggő száraz vidék, melynek madarai gyakran kelnek vándorútra, hogy táplálékukat megtalálják. Tartós szárazság esetén egyszerűen eltűnnek olyan területekről, melyeken addig éltek és másutt jelennek meg, ahol elegendő víz és táplálék van. Nyugodt természetű.

 Rózsáshasú papagáj: (Neophema bourkii) 

 A rózsáshasú papagáj Közép-Ausztrália száraz pusztaságainak lakója, a térségben a madarak eloszlása azonban nem egyenletes, mert ezek a papagájok gyakran vándorolnak. Rózsaszínben pompázó 19-21 cm nagyságú papagáj. Rendkívül csendes, nyugodt és szelíd. Kisgyermekeknek is ajánlható.

 Fischer törpepapagáj: (Agapornis fischer

Hossza: 15 cm. Hazája Észak- Tanzánia a Viktória- tó déli partsávja, 1100-1700m magasságú, füves- fás fennsíkon él kis csapatokban. Ahol bőven akad ennivaló, akár 100 madár is összeverődik. Magvakat, bogyókat fogyaszt, időnként meglátogatja a gabona- és kukoricatáblákat is. Röpte gyors és iránytartó. Igen érdeklődő madárka. Mindig tettre készek, intelligens ördögfiókák.

Rózsásfejű törpepapagáj: (Agapornis roseicollis)

Hazája Dél-Afrika, a szomszédos Angola, valamint Madagaszkár szigete. A 15-17 cm  hosszúságú törpepapagáj. Kellemes külsejű madárka, hazájában egyáltalán nem nevezhető ritkának. Zöld, barack, lutino valamint a feketefejű,  más néven álarcos törpepapagáj változatai is ismertek. Tulajdonsága azonos a Fischer törpepapagájéhoz.

Hullámos papagáj: (Melopsittacus undulatus)

Ausztráliai hazájában, legszárazabb vidékeit népesíti be, ott olyan közönséges madár, mint nálunk a veréb. Hullámos papagáj 1840, az Európába kerülése óta rengeteg változáson ment keresztül, a tudatos vagy véletlen tenyésztői munka során. Ma már körülbelül 160 féle változatát ismerjük, rendkívüli idomíthatósága és hangutánzó képessége helyezi a kedvtelésből tartott madarak között az első helyre.

 Alak és szín kanári: (Canaria)

A Kanári-szigetekről származó madárfaj elterjedése Európában a 16. századtól kezdődően az egész világban a Spanyol gyarmatosítóknak köszönhető. Akkoriban szinte kizárólag a szépen éneklő és a színpompás hímek árusításával foglalkoztak, és csak a 17. században, Itáliában kezdődött meg a faj tenyésztése. A kanári egyike a „legkellemesebben” éneklő madarainknak, ezért nagyon elterjedt a madárkedvelők körében. Sok színben és formában létezik. Egyedül tartott hím vígan dalol. Huzatra érzékeny.

Gyémántgalamb: (Geopelia Cuneata)

Ausztráliai hazájában nem tartozik a ritkaságok közé a világ legapróbb termetű galambocskája, amelynek testnagysága alig éri el a 20 centimétert és 23-27 gr. súlyú. Halk turbékolása igazán nyugtatólag hat az emberi fülre.

Ékfarkú amandina-Nyársfarkú amandina: (Poephila acuticauda)

Ausztrália legnagyobb részén, és a Kis Szunda-szigetek indonéz nevén Nusa Tenggara egynéhány területén is megtalálható. Nagy elterjedési területén belül a száraz, nyílt füves területek lakója, amelyek szórványosan tövises bokrokkal és fákkal tarkítottak. Kíváncsi, élénk, mozgékony madár.

Nádi asztril, ismertebb nevén Kákapinty: (Neochmia ruficauda)

Ausztrália forró égövi részéről származó, színes, mutatós kalitkamadár, hossza 12 cm. Mozgékony és sokszor költés alatt idegesen ugráló madárka. Színe igen mutatós és sokan próbálkoznak a tenyésztésével. Sajnos manapság már ritkán lehet tiszta vérvonalú egyedeket találni.

Zebrapinty: (Poephila guttata)

Kimondottan szárazságtűrő madár. Ennek ellenére imád pancsolni a számára betett fürdő vizében. Ausztráliában élő, 10 cm nagyságú, tetszetős külsejű madárka. 1960-ban Magyarországon is megjelent. Igen sok tenyésztett színváltozata létezik. Könnyű tartása még kisgyermekeknek is siker élményt tud nyújtani, mikor aprócska, alig 1 cm nagyságú fiókáikat nevelgetik a kalitkában felakasztott 10×12 cm odúban.

Gould – amandina: (Chloeba gouldiae)

Élőhelyük Kelet-, Északkelet-Ausztrália. A 12, 5 cm  nagyságú madárkák igen színpompás drágakövek.  Vidáman az ágacskán helyben ugráló, násztáncát járó, igen színes madárka még a legzordabb ember arcára is mosolyt varázsol. Tüneményes kicsiny madár, igen gondos odafigyelést igényel, de meghálálja a gondoskodást, és szépen nevelgeti fiókáit.

       A kiállítás időtartama alatt Szakközépiskola udvarán börzét tartottak, mely már évek óta nagy sikert arat. Itt minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző madarat, és öröm volt látni a gyermekek kipirult arcocskáját amint boldogan vitték haza a kalitkában új kis barátjukat. De sok felnőttnek is ugyan olyan élmény volt, ha megvethette azon madarakat, amikre vágyott.

börze

Családias de mégis ünnepélyes díjkiosztás volt 19-én este, kellemes vacsora keretében. Emléklap, érmék, és serlegek mellet a szervezők apró ajándékokkal is kedveskedtek a kiállítóknak.

Írta: Mészáros Ágnes
  A 2007-es kiállítás véleményezése
     A kiállítás megrendezése Szegeden egy hagyomány, melyet Szeged és környékének lakosai várnak. Ezt nem lehet vitatni, igény van a szegedi kiállításra. A kiállítás megszervezése és az eszközök tárolása komoly költségbe kerül, és erre az egyesület elnöke és tagjai komolyan odafigyelnek, hogy a finanszírozás meglegyen. Jelen esetben az eszközeink tárolása ingyenes, valamint a kiállítás helyéért sem kell bérleti díjat fizetni, ugyanis a Szuper ELSZO 57 kft fő szponzor, az iskolával rendezi. Minden segítő szponzornak és tagnak köszönetet mondunk a segítségért, mellyel a kiállítás megrendezését segítette, bármely mértékű segítséget nyújtott a kiállítás megrendezésére. A kiállítást elsősorban egyesületi tagoknak szervezzük, hogy  be tudják  mutatni, tenyéssz állományaikat. Ha minden egyesületi tag, vagy legalább minden harmadik tagunk kiállított volna, akkor a kiállító terem zsúfolásig megtelne, tenyéssz madarakkal. Sajnálatunkra az egyesületi tagok 60%-a nem állított ki. Köszönet azoknak a tenyésztőknek, akik kiállításunkon részt vettek és emelték annak színvonalát. A kiállítás nagyon jó hangulatban telt el. Tagjainkat ingyen vacsorával tudtuk megvendégelni. Szeretnénk a jövőben konkrétan feleleveníteni a külföldi tenyésztők figyelmét a szegedi kiállításra, hogy minél többen részt vegyenek rendezvényünkön. Megkeressük Németország, Ausztria, Szlovákia, Románia, Szerbia, stb. madarász szövetségeit és tájékoztatjuk a továbbiakban megrendezésre kerülő kiállításaink részvétel időpontjairól. Az elnökség nevében örülünk annak, hogy egyesületünk létszáma növekszik és tekintélye töretlen. Amit szeretnénk is a megtartani. Sokan vannak akik szívből örülnek, hogy az egyesületünk stabil. Egyesületünk egy baráti közösség, ahol megbeszélhetjük örömeinket, esetleges kudarcainkat a tenyésztéssel kapcsolatban.

Dudás János az elnökség nevében.